Jak skomponować menu na przyjęcie?

Planując menu na przyjęcie po pierwsze należny ustalić jakie to będzie przyjęcie. Menu dla przyjaciół, którzy chcą wpaść zobaczyć mieszkanie różni się od zaręczynowego.  Z reguły menu na przyjęcie powinno składać się z przystawki, zupy, dania głównego (mięsnego lub rybnego), a także deseru.

Koniecznie powinno być różnorodne, potrawy nie mogą się dublować, np. nie możemy podać zupy rybnej, a następnie ryby jako dania głównego czy sałatki z fasolką, jeśli była ona w zupie.

W jadłospisie należy uwzględnić zarówno dania gorące, jak i zimne, lekkie i bardziej sycące, smażone i gotowane, a także upodobania kulinarne gości. Warto także wybierać takie potrawy, które będą się efektownie prezentowały na stole.

Warto pomyśleć nad lekkim i przyjemnym jedzeniem, tak by goście nie czuli się przejedzeni. Warto pamiętać, że nadmiar jedzenia naraża gospodarza na koszty, i to nie potrzebne. Nikt nie lubi gdy wmusza się w niego jedzenie, bo jest przygotowane i trzeba je zjeść.

Zawsze lepiej przygotować mniej głównych dań, a mieć w pogotowiu kilka przekąsek – sałatek lub koreczków, którymi można poczęstować gości gdy przyjęcie się przedłuży.  wiele niedrogich i ciekawych przepisów znajdziesz na stronach internetowych o gotowaniu.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.