Jak się wekuje?

Jak się wekuje?

Jak się wekuje?

Gdy przygotowujemy w domu przetwory chcąc wydłużyć trwałość i zapobiec ich psuciu musimy je ochronić przed dostępem powietrza, w tym celu powinniśmy pasteryzować słoiki z naszymi przetworami.

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, tak by będące w środku, rozszerzone powietrze, uwypukliło wieko słoika, po czym podczas studzenia zostało wciągnięte ponownie do środka.

Aby pasteryzacja się powiodła musisz pamiętać o kilku rzeczach:

  • Po pierwsze wybierz odpowiednie słoiki, niepęknięte i bez zardzewiałych nakrętek
  • Po drugie zanim słoiki napełnisz przetworami, umyj je dobrze płynem do mycia naczyń albo wstaw do zmywarki na program z najwyższą temperaturą, a następnie wyparz
  • Umyte i wyparzone słoiki potrzymaj w piekarniku jakieś 10-30 minut w temperaturze 100 stopni C, a następnie nakładaj do nich przygotowane przetwory

Pasteryzacja krok po kroku

  • Gorące słoiki napełni przetworami i dobrze zakręć. By ochronić się przed oparzeniem najlepiej użyj rękawic kuchennych.
  • Na dno dużego garnka włóż specjalną wkładkę do pasteryzacji z metalu, albo czystą kuchenną ściereczkę (zapobiega to pęknięciu słoików podczas styczności z mocno nagrzanym dnem garnka).
  • Ułóż garnki w słoiku, pamiętaj jednak, aby zostawić między nimi przestrzeń, tak by woda mogła bez problemu przepływać między słoikami.
  • Zalej słoiki gorącą wodą, tak by sięgała jakieś 3 cm poniżej najniższego słoika, wodę doprowadź do wrzenia.
  • Słoiki pasteryzuj ok. 10-30 min. w zależności od tego jakie przetwory w nich zostały umieszczone. Kiedy słoiki uwypuklą się i delikatnie strzelą można je wyciągnąć z garnka.
  • Dociśnij wieka słoików i jeszcze raz dokręć.
  • Zawiń słoiki w gruby ręczniki obróć do góry dnem. Odstaw na kilka godzin aż do wystygnięcia.

 

Jak się wekuje – wideo porady

 Jak odpowiednio pasteryzować słoiki, aby przedłużyć trwałość przetworów

Popularne frazy:

  • jak wekować

One Response

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty test2 Uprawy rolne
No Preview
Jak dobierać zasłony?
No Preview
Jak udrożnić rury?
No Preview
Czy izolacja termiczna ma duże znaczenie dla budynku?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
No Preview
Jak zrobić kruszonkę?
No Preview
Jak podawać zieloną sałatę?
No Preview
Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?
Boże Narodzenie Dzień Dziecka Dzień Kobiet Dzień Matki Dzień Ojca Halloween Nowy Rok Pierwsza Komunia Święta Pozostałe Rocznice Urodziny Walentynki Wielkanoc
No Preview
Jak obdarować kogoś niestandardowym prezentem?
Fotograf na imprezę
Jak wybrać dobrego fotografa na uroczystość?
galareta wieprzowa
Jak przygotować świąteczną galaretę wieprzową?