Jak się wekuje?

Gdy przygotowujemy w domu przetwory chcąc wydłużyć trwałość i zapobiec ich psuciu musimy je ochronić przed dostępem powietrza, w tym celu powinniśmy pasteryzować słoiki z naszymi przetworami.

Pasteryzacja polega na podgrzaniu zakręconych słoików z przetworami, tak by będące w środku, rozszerzone powietrze, uwypukliło wieko słoika, po czym podczas studzenia zostało wciągnięte ponownie do środka.

Aby pasteryzacja się powiodła musisz pamiętać o kilku rzeczach:

  • Po pierwsze wybierz odpowiednie słoiki, niepęknięte i bez zardzewiałych nakrętek
  • Po drugie zanim słoiki napełnisz przetworami, umyj je dobrze płynem do mycia naczyń albo wstaw do zmywarki na program z najwyższą temperaturą, a następnie wyparz
  • Umyte i wyparzone słoiki potrzymaj w piekarniku jakieś 10-30 minut w temperaturze 100 stopni C, a następnie nakładaj do nich przygotowane przetwory

Pasteryzacja krok po kroku 

  • Gorące słoiki napełni przetworami i dobrze zakręć. By ochronić się przed oparzeniem najlepiej użyj rękawic kuchennych.
  • Na dno dużego garnka włóż specjalną wkładkę do pasteryzacji z metalu, albo czystą kuchenną ściereczkę (zapobiega to pęknięciu słoików podczas styczności z mocno nagrzanym dnem garnka).
  • Ułóż garnki w słoiku, pamiętaj jednak, aby zostawić między nimi przestrzeń, tak by woda mogła bez problemu przepływać między słoikami.
  • Zalej słoiki gorącą wodą, tak by sięgała jakieś 3 cm poniżej najniższego słoika, wodę doprowadź do wrzenia.
  • Słoiki pasteryzuj ok. 10-30 min. w zależności od tego jakie przetwory w nich zostały umieszczone. Kiedy słoiki uwypuklą się i delikatnie strzelą można je wyciągnąć z garnka.
  • Dociśnij wieka słoików i jeszcze raz dokręć.
  • Zawiń słoiki w gruby ręczniki obróć do góry dnem. Odstaw na kilka godzin aż do wystygnięcia.

 

Jak się wekuje – wideo porady

 Jak odpowiednio pasteryzować słoiki, aby przedłużyć trwałość przetworów

4/5 - (2 votes)

One Response

  1. Angie 1 sierpnia 2014

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.