Jak się smaży rybę?

Nie od dziś wiadomo, że Polacy jedzą bardzo mało ryb. Przeciętny Kowalski zjada zaledwie 12 kg ryb rocznie. To bardzo mało w porównaniu z innym krajami świata.Ryby zawierają wysokiej jakości białka wapń, jod, fosfor, potas oraz sporo witamin, głównie A i D. Warto je zatem spożywać, gdyż ich mięso jest niezwykle wartościowe.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na wyśmienite dania z ryb.

Ryba na ostro

  1. 50 dkg świeżych filetów z mintaja należy włożyć do miski, a następnie skropić dwoma łyżkami soku z cytryny.
  2. W innej misce wymieszać 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Dodać 1 łyżeczkę chili i pół łyżeczki kurkumy.
  3. W osobnym naczyniu roztrzepać 1 jajko.
  4. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie w mące z przyprawami.
  5. Na patelni należy rozgrzać 10 łyżek oleju.
  6. Na gorący olej położyć rybę i obsmażać 3-4 min.

Tak przygotowana ryba znakomicie komponuje się z cząstką limonki lub cytryny.

Smażona ryba

  1. Kilogram płotek należy wypatroszyć i oczyścić.
  2. Do miski wlej pół filiżanki oliwy z oliwek, dodaj soku z dwóch limonek i powstałym “sosem” natrzyj ryby.
  3. Oprósz ryby 3 łyżkami mąki.
  4. Rozgrzej na patelni 10 łyżek oleju, a następnie połóż przygotowane ryby.
  5. Obsmażaj 5-7 minut z każdej strony.

Również tą rybę możecie z powodzeniem podawać z plasterkami cytryny.

Ryba w cieście

  1. 1 kg świeżych filetów z pangi należy oprószyć solą.
  2. 3 żółtka utrzeć (białka odłóż do innego naczynia) z 3 łyżkami oleju i 6 łyżkami słodkiej śmietany, a następnie dodać 5 dag mąki i wymieszać.
  3. Ubić pianę z 3 białek i wymieszać ze zrobioną wcześniej masą. Do całości dodać 10 dag mąki oraz sól i pieprz.
  4. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  5. Każdy kawałek ryby maczać w cieście i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
  6. Tak przyrządzoną rybę można podawać z sosem pomidorowym, chrzanowym lub innym ostrym i dowolną surówką.

Popularne frazy:

  • jak sie smaży rybe
  • ile sie smazy rybe
  • ile smaży sie rybe
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
jak-sadzic-i-pielegnowac-maliny
Jak sadzić i pielęgnować maliny?
jak-dobierac-zasłony
Jak dobierać zasłony?
jak-udroznic-rury
Jak udrożnić rury?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
jak-wybrac-jajka-na-wielkanoc
Jak wybrać idealne jajka na Wielkanoc?
jak-zrobic-kruszonke
Jak zrobić kruszonkę?
jak-podawac-salate
Jak podawać zieloną sałatę?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
30
Trendy na jesień 2014 – fryzury
31
Trendy na jesień 2014 – make up
32
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
kłotnia
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
sexi 2
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
cialo
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
kuchnia
Jak ćwiczyć w kuchni?
motywacja
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
łyżwy
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jak rozsądnie kupować kosmetyki?
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
tonik
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?