Jak się smaży rybę?

Jak się smaży rybę

Jak się smaży rybę?

Ryba na ostro

  1. 50 dkg świeżych filetów z mintaja należy włożyć do miski, a następnie skropić dwoma łyżkami soku z cytryny.
  2. W innej misce wymieszać 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę przyprawy garam masala. Dodać 1 łyżeczkę chili i pół łyżeczki kurkumy.
  3. W osobnym naczyniu roztrzepać 1 jajko.
  4. Rybę obtaczać najpierw w jajku a następnie w mące z przyprawami.
  5. Na patelni należy rozgrzać 10 łyżek oleju.
  6. Na gorący olej położyć rybę i obsmażać 3-4 min.

Tak przygotowana ryba znakomicie komponuje się z cząstką limonki lub cytryny.

Smażona ryba

  1. Kilogram płotek należy wypatroszyć i oczyścić.
  2. Do miski wlej pół filiżanki oliwy z oliwek, dodaj soku z dwóch limonek i powstałym “sosem” natrzyj ryby.
  3. Oprósz ryby 3 łyżkami mąki.
  4. Rozgrzej na patelni 10 łyżek oleju, a następnie połóż przygotowane ryby.
  5. Obsmażaj 5-7 minut z każdej strony.

Również tą rybę możecie z powodzeniem podawać z plasterkami cytryny.

Ryba w cieście

  1. 1 kg świeżych filetów z pangi należy oprószyć solą.
  2. 3 żółtka utrzeć (białka odłóż do innego naczynia) z 3 łyżkami oleju i 6 łyżkami słodkiej śmietany, a następnie dodać 5 dag mąki i wymieszać.
  3. Ubić pianę z 3 białek i wymieszać ze zrobioną wcześniej masą. Do całości dodać 10 dag mąki oraz sól i pieprz.
  4. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż ciasto na naleśniki.
  5. Każdy kawałek ryby maczać w cieście i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
  6. Tak przyrządzoną rybę można podawać z sosem pomidorowym, chrzanowym lub innym ostrym i dowolną surówką.
Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz