Planujesz zrobić kotlety, ale nie zdecydowałeś jeszcze jakie? Obecnie w internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na różnego rodzaju kotlety (i nie tylko). Z kurczaka, z mięsa wieprzowego, wegetariańskie i na słodko. Z pewnością najpopularniejsze z nich to kotlety schabowe, które są jednym z najbardziej lubianych polskich dań.
Z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i przygotuje kotlety, którym nie sposób się oprzeć. zapraszamy do eksperymentowania!
Kotlety schabowe (dla 4 osób)
- Opłucz w letniej wodzie 4 plastry schabu
- Na twardym podłożu (może być podłoga) ułóż ścierkę, na to deskę.
- Włóż plaster schabu do woreczka i rozbijaj tłuczkiem. Worek sprawi, że będziesz mógł zrobić cieńszego kotleta bez ryzyka, że go przebijesz lub się rozpadnie.
- W jednym talerzu rozmieszaj 1 jajko, do drugiego wsyp 1 szklankę bułki tartej, 1 łyżkę mąki pszennej, pieprz oraz vegetę.
- Kotlety należy obtaczać na początek w jajku, później natomiast w bułce tartej.
- Na patelnię wlej 8 łyżek oleju i dobrze podgrzej.
- Na rozgrzanym tłuszczu umieść kotlety i smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Kiedy kotlety będą obsmażone zmniejsz płomień pod patelnią i podsmażaj mięso jeszcze przez około 5 minut. Pilnuj jednak aby kotlety się nie przypaliły.
- Po tym czasie są gotowe do spożycia i można je wykładać na talerz.
Kotlety serowe ( dla 4 osób)
- 4 plastry sera żółtego o grubości 1-1,5 cm.
- Przygotuj 3 talerze: do pierwszego wsyp 1/2 szklanki mąki, w drugim rozmieszaj 1 jajko i szczyptę soli, do ostatniego natomiast wsyp 1 szklankę bułki tartej.
- Obtaczaj ser żółty po kolei na każdym talerzu.
- Na rozgrzana patelnie wlej 10 łyżek oleju i smaż na złocisty kolor
- Na kolejnym talerzu rozłóż ręczniki papierowe.
- Kotlety wyciągaj na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Po około 2 minutach kotlety będą gotowe do podania.
Kotleciki z serem i pieczarkami (dla 4 osób)
- Opłucz pod letnią wodą 2 filety z kurczaka, a następnie pokrój w paseczki.
- Następnie pokrój w kostkę 9 dużych pieczarek i 1 średnią cebulę i wrzuć do miski z pokrojonym kurczakiem.
- Dodaj 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz oraz magę.
- Wbij do miski 2 surowe jajka.
- Zetrzyj na tarce 30 dag sera żółtego i wymieszaj z zawartością miski.
- Na patelni rozgrzej 8 łyżek oleju.
- Zawartość miski nakładaj łyżką na patelnię i obsmażaj z obydwu stron.
Kotlety z kurczaka w otoczce z krakersów (dla 4 osób)
- 2 filety z kurczaka należy opłukać pod letnią wodą a następnie przekroić wzdłuż aby powstały 4 kotlety.
- Po kolei każdy z nich należy ubić w worku aby były cieńsze.
- Przygotujcie 2 talerze: w pierwszym należy rozmieszać 1 jajko i posolić. Na drugi talerz wysypcie 1 paczkę rozkruszonych krakersów (muszą być równie sypkie co bułka tarta).
- Kotlety obtaczacie najpierw w jajku a następnie w krakersach.
- Rozgrzejcie na patelni 15 łyżek oleju i połóżcie kotlety.
- Po 2 minutach obrócić na drugą stronę i smażyć około 3 minuty.
- Kotlety zdjąć patelni i podawać na talerzu.