Jak się kisi kapustę?

Do kiszenia kapusty potrzeba:

  • 5 kg kapusty białej
  • 0,5 kg marchwi
  • 1dkg kminku
  • 8-10 dkg soli szarej

 Wykonanie: 

  1. Dużą kapustę należy poszatkować a następnie wymieszać w misce z marchwią, kminkiem, i solą.
  2. Taką kapustę należy pozostawić na około 15-20 minut – do momentu aż puści sok. Następnie musisz układać warstwami w glinianym garnku lub beczce. Każdą warstwę musicie ubić tak, aby wydostał się z niej sok. Pamiętajcie, że dobrze ubita kapusta dużo lepiej się zakwasza oraz łatwiej ją przechowywać.
  3. Kiedy już cały garnek będzie wypełniony kapustą  połóż na nim talerz i dociśnij przycisnąć wyparzonym kamieniem lub słonikiem napełnionym kapustą. Jest to konieczne, ponieważ w trakcie fermentacji kapusta wydziela sok, który odlewa się do słoika a następnie wlewa go ponownie (jego smak jest byt wyrazisty aby brak soku uzupełniać wodą).
  4. Tak przygotowaną kapustę należy kisić 3 – 4 tygodni w temperaturze pokojowej.
  5. Pamiętajcie aby kapustę co drugi dzień przebijać, aby usunąć gazy powstające podczas fermentacji.
  6. Po ukiszeniu możesz przełożyć kapustę do litrowych słoików kapustę lub pozostawić w beczce.
  7. Ukiszona kapusta musi znajdować się w chłodniejszym miejscu.

Popularne frazy:

  • jak sie kisi kapuste kiszona
  • jak ukisic kapuste
  • jak zakisić kapuste przepis
  • jak długo kisi się kapusta
  • jak zakisic kapuste
  • czy kiszona kapuste mozna przechowywac w studni jak ogorki
  • kiedy kisi sie kapuste
  • jak sie kisi kapuste
  • jak dlogo kisi sie kapuste
  • jak sie kisi kapuste
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
usb
Jak przechowywać kable i ładowarki?
chusteczki-nawilzajace
Jak wykorzystać chusteczki nawilżające?
tkanina
Sztuczka dotycząca zmiękczania tkanin
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
chia
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
smak-kawy
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
onion-1144627_960_720
Nowy sposób na podanie cebuli
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
stare-dzinsy
Co sprawić, by wytarte dżinsy wyglądały jak nowe?
30
Trendy na jesień 2014 – fryzury
31
Trendy na jesień 2014 – make up
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
kłotnia
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
sexi 2
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
cialo
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
china-1572770_960_720
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
otylosc
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
kuchnia
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
natural
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
chusteczki-nawilzajace
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
woda-kolonska
Woda kolońska jako odświeżacz powietrza
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
hungry
Naturalne środki zaradcze na napady głodu
herb
Lecznicze właściwości krwawnicy pospolitej
owies
Jakie korzyści daje woda z płatków owsianych?