Jak się kisi kapustę?

Do kiszenia kapusty potrzeba:

  • 5 kg kapusty białej
  • 0,5 kg marchwi
  • 1dkg kminku
  • 8-10 dkg soli szarej

 Wykonanie: 

  1. Dużą kapustę należy poszatkować a następnie wymieszać w misce z marchwią, kminkiem, i solą.
  2. Taką kapustę należy pozostawić na około 15-20 minut – do momentu aż puści sok. Następnie musisz układać warstwami w glinianym garnku lub beczce. Każdą warstwę musicie ubić tak, aby wydostał się z niej sok. Pamiętajcie, że dobrze ubita kapusta dużo lepiej się zakwasza oraz łatwiej ją przechowywać.
  3. Kiedy już cały garnek będzie wypełniony kapustą  połóż na nim talerz i dociśnij przycisnąć wyparzonym kamieniem lub słonikiem napełnionym kapustą. Jest to konieczne, ponieważ w trakcie fermentacji kapusta wydziela sok, który odlewa się do słoika a następnie wlewa go ponownie (jego smak jest byt wyrazisty aby brak soku uzupełniać wodą).
  4. Tak przygotowaną kapustę należy kisić 3 – 4 tygodni w temperaturze pokojowej.
  5. Pamiętajcie aby kapustę co drugi dzień przebijać, aby usunąć gazy powstające podczas fermentacji.
  6. Po ukiszeniu możesz przełożyć kapustę do litrowych słoików kapustę lub pozostawić w beczce.
  7. Ukiszona kapusta musi znajdować się w chłodniejszym miejscu.

Popularne frazy:

  • jak długo kisi sie kapuste?
  • jak sie kisi kapuste
  • jak się kisi kapustę w beczce
  • kak kisi sie kapuste
  • jak się kisi kapustę w beczce
  • ile czasu kisi sie kapusta
  • jak dlugo kisi sie kapusta
  • jak dlugo kisi sie kapusta
  • jak sobie zakwasić kapustę
  • jak sie kisi kapuste
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
15 zaskakujących sposobów wykorzystania wody utlenionej
8 produktów, które masz w domu, ale nigdy nie sądziłaś, że doskonale nadają się do czyszczenia różnych przedmiotów
O materac, na którym śpisz też trzeba dbać. Oto proste sposoby, jak sobie z tym poradzić
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Tych rzeczy nie powinno się przechowywać w lodówce, lepiej znaleźć im inne miejsce w domu
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Sprawdzone sposoby na odświeżenie i wyczyszczenie srebrnej biżuterii
Sprawdzone sposoby na usunięcie tłustej plamy. Z tymi trikami już nie będziesz mieć z nimi kłopotów
Wstydzisz się odbarwionych skarpetek? Tym sposobem sprawisz, żeby były białe
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
7 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o pluskwach, by się ich uchronić
Zbadaj o swoją szczoteczkę do zębów, dzięki temu unikniesz wielu chorób jamy ustnej
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!