Jak sadzić mango?

drzewo mango

Jak sadzić mango?

Mówi się, że mango to jeden z najsmaczniejszych owoców świata. Można spożywać je na surowo, dostępne jest także w puszkach, w postaci dżemów czy galaretek. Ma wieli miłośników i w sumie trudno się dziwić. Rośnie na wiecznie zielonych drzewach, uprawianych w Indiach już od 5 tysięcy lat. W najbardziej wiekowych księgach hinduskich nazywano je „owocem bogów”.

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że można wyhodować swoje własne drzewko mango z pestki owocu zakupionego w markecie czy na bazarze. Najlepiej, aby owoc był dojrzały, lekko miękki, z jasną skórką, niegnijący. Jak posadzić pestkę, aby wyrosło z niej drzewko mango? Podpowiadamy dzisiaj. Zapraszamy do lektury!

Wskazówki, jak sadzić mango

Pestka mango z wyglądu przypomina nieco śliwkę i znajduje się we wnętrzu owocu. Jest sporych rozmiarów, silnie spłaszczona, z włóknami. Idealna do zasadzenia znajduje się w dojrzałych owocach. Przed zasadzeniem trzeba ją dobrze przygotować – oczyścić z miąższu i włókien, np. przy pomocy szorstkiej strony gąbki do naczyń, a następnie moczyć w wodzie o temperaturze około 20-25°C przez około 24 godziny.

Dopiero po takim przygotowaniu można ją wsadzić do ziemi. Wcześniej jednak warto naciąć skorupkę na długości około 5 mm lub przetrzeć ją papierem ściernym. Wszystko to ułatwi kiełkowanie, jednakże trzeba postępować ostrożnie, aby nie uszkodzić znajdującego się w środku migdału.

Pestkę wsadzamy szpiczastym końcem do góry. Przysypujemy ją do połowy torfem, a dno doniczki wyłożyć warstwą drenażu. Najlepiej sadzić mango pojedynczo, w dość sporych doniczkach.

Po posadzeniu pestki nakrywamy doniczkę folią, np. przezroczystą folią śniadaniową, w której wykonujemy kilka otworów. Dzięki nim stworzymy mikro szklarnię i zapewnimy roślinie wilgotność powietrza niezbędną do kiełkowania.

Po kilku tygodniach powinna pojawić się młoda kiełkująca roślina i będzie to moment, kiedy należy zdjąć folię z doniczki.

Doniczkę z młodą rośliną najlepiej postawić w ciepłym, nasłonecznionym miejscu i dbać o to, aby podłoże było stale lekko wilgotne, żyzne (np. mieszanina ziemi ogrodniczej, torfu i perlitu w proporcji 2:1:1, o pH między 5,5 a 7,5). Warto ją zraszać, najlepiej uprzednio przegotowaną i odstaną przez 24 godziny wodą.

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty test2 Uprawy rolne
No Preview
Jak dobierać zasłony?
No Preview
Jak udrożnić rury?
No Preview
Czy izolacja termiczna ma duże znaczenie dla budynku?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
No Preview
Jak zrobić kruszonkę?
No Preview
Jak podawać zieloną sałatę?
No Preview
Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?
Boże Narodzenie Dzień Dziecka Dzień Kobiet Dzień Matki Dzień Ojca Halloween Nowy Rok Pierwsza Komunia Święta Pozostałe Rocznice Urodziny Walentynki Wielkanoc
No Preview
Jak obdarować kogoś niestandardowym prezentem?
Fotograf na imprezę
Jak wybrać dobrego fotografa na uroczystość?
galareta wieprzowa
Jak przygotować świąteczną galaretę wieprzową?