Jak przyspieszyć kiszenie ogórków?

Jeżeli jesteś niecierpliwy lub po prostu brak Ci czasu i od razu chcesz cieszyć się smakiem ogórków kiszonych to ten artykuł jest idealny dla Ciebie! Dzisiaj podpowiemy Ci jak przyspieszyć powstawanie kiszonych ogórków.

Zapraszamy do lektury!

Ciepła zalewa

Jeżeli chcesz przyspieszyć kiszenie ogórków, powinieneś używać ciepłej zalewy, ale nigdy nie może być ona gorąca. Temperatura mieszkanki powinna mieć około trzydziestu pięciu do czterdziestu stopni Celsjusza (łatwo sprawdzić to za pomocą termometru do żywności).

Jest to idealna temperatura, gdyż pomaga ona w rozwoju mikroorganizmów, które powodują proces kiszenia ogórków. Dlatego też powinieneś wlać do ogórków gorącą zalewę – część ciepła przejmą ogórki, a reszta uzyska optymalną temperaturę. Zbyt gorąca zalewa zabije bakterie kwasu mlekowego i ogórki nie ukiszą się prawidłowo…

„Szczepionka”

Dobrym pomysłem na przyspieszenie kiszenia ogórków jest dodanie do słoika wody z gotowej kiszonki. Wówczas przekażesz gotowe już mikroorganizmy kiszące. W taki sposób jesteś w stanie zaszczepić odpowiednimi mikroorganizmami wolną od bakterii mieszankę i przyspieszyć cały proces.

Idealna temperatura

Warto wiedzieć, że idealną temperaturą do kiszenia warzyw jest około 20 do 25 stopni Celsjusza. Jest to więc przeciętna temperatura pokojowa. W takich warunkach proces kiszenia będzie przebiegał szybko – już po paru godzinach zalewa zacznie mętnieć, czyli proces ruszy. Nie trzymaj ogórków w piwnicy, gdzie panuje niska temperatura – zyskają one wtedy octowy posmak.
ogorki-do-kiszenia
Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.