Jak przyrządzić odpornościowy koktajl?

Na drugie śniadanie albo deser świetnym pomysłem będzie przygotowanie koktajlu warzywnego lub owocowego, który oprócz doskonałego smaku dostarczy naszemu organizmowi cennych składników wzmacniających odporność.

W warzywach i owocach znajduje się wiele cennych witamin i składników odżywczych, które najłatwiej są tolerowane przez nasze ciało i trawione przez układ pokarmowy. Jednak nie wszyscy lubią je w postaci naturalnej, czyli w całości (m.in. dzieci). Są o wiele atrakcyjniejsze, gdy zostaną przyrządzone w formie odżywczego koktajlu. Do jego przygotowania należy mieć pod ręką świeże produkty, najlepiej pochodzące z upraw ekologicznych, mrożonki lub sok. Jako dodatek świetnie sprawdzi się maślanka albo jogurt, który dostarczy nam składników wzmacniających kości albo miód, który znany jest ze swych właściwości, jako naturalny antybiotyk.

Pomidory

Gdy sezon na pomidory w pełni można przygotować sok wolny od konserwantów i sztucznych barwników. W pomidorach zawarte są składniki o działaniu przeciwnowotworowym, jak również wzmacniające kości (likopen). Oprócz tego duża dawka witaminy C, K oraz E i potas. Aby przygotować pomidorowy koktajl wystarczy zmiksować ze sobą pomidory z kawałkami selera naciowego, szczypty soli oraz białego pieprzu.

pomidory

Marchew i jabłko

Do sokowirówki włóż marchew, jabłko i pomarańczę. W marchwi najcenniejszy jest beta karoten, który działa antybakteryjnie oraz antywirusowo. Z kolei w jabłkach i pomarańczy znajdują się duże ilości witaminy C, a zrobiony z tych składników sok jest świetnym źródłem błonnika.

marchew-i-jablko

Zielona pietruszka

Do szklanki maślanki dodaj kilka sztuk natki pietruszki, szczyptę soli morskiej i odrobiną białego pieprzu. W pietruszce zawarte są duże ilości witaminy C, B, beta karotenu i kwasu foliowego, jak również magnezu, wapnia, potasu i żelaza. Ułatwia wchłanianie cennych składników do organizmu i dodatkowo łagodzi wszelkie stany zapalne. Kolejną zaletą takiego koktajlu jest fakt, że wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji.

zielona-pietruszka

Porzeczki i mięta

Przygotuj sobie po trzy łyżki białych, czarnych i czerwonych porzeczek, zmiksuj je i następnie dodaj szklankę maślanki albo jogurtu naturalnego. Na koniec trzy listki mięty oraz trzy łyżki miodu. W porzeczkach znajduje się bardzo duża ilość witaminy C oraz rutyny, która ułatwia wchłanianie. Ponadto hamują rozwój bakterii, wirusów oraz grzybów, działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie.

czerwone-porzeczki

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.