Jak przyrządzać szpinak?

Od dziecka słyszymy, że szpinak to roślina bardzo zdrowa, której pod żadnym pozorem nie powinno zabraknąć w naszym menu. Wprawdzie nie musimy sięgać po niego codziennie, ale przynajmniej raz na kilka dni powinien zagościć na naszym talerzu – jest bowiem bogaty w żelazo, wolny kwas foliowy, sekretynę, pobudzającą procesy trawienne, jest więc wskazany dla osób, które cierpią na niedobory tych składników.

Niestety, zawiera w swoim składzie kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia, w związku z tym, jeżeli masz problemy z nerkami, wątrobą, cierpisz na artretyzm czy reumatyzm, raczej unikaj go na talerzu. Od czasu do czasu możesz się skusić na to warzywo, jednak zadbaj wówczas o to, aby było jak najbardziej apetycznie przygotowane. Dzisiaj podpowiadamy, jak przyrządzić szpinak, aby cieszył podniebienie.

Przyrządzanie szpinaku 

Planując przygotowanie dania ze szpinakiem w roli głównej, musimy przede wszystkim pamiętać o tym, iż niewłaściwie przygotowany nie tylko jest niesmaczny, ale równocześnie traci swoje niezwykle cenne właściwości lecznicze.

Szpinak powszechnie dostępny jest w formie mrożonej, jednak wartościowszy jest – jak zresztą większość produktów spożywczych – w formie świeżej. Świeży szpinak możemy dodawać z powodzeniem do sałatek, kanapek, makaronów, omletów, pierogów, farszów do naleśników, do lasagne czy do zup.
Wybierając świeży szpinak w sklepie, trzeba zwrócić uwagę na to, aby liście nie miały przebarwień i były jednolicie zielone.

Gotowany szpinak

Przed przygotowaniem potrawy trzeba go dokładnie umyć, odciąć wszystkie ogonki, pokroić i wybrać sposób przyrządzania. Możemy go gotować na parze, możemy również gotować go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, wrzucając na nią mokre liście szpinaku, tuż po ich umyciu. Gdy szpinak straci swoją jędrność, a listki będą wyglądały na zwiędłe, szpinak będzie ugotowany.

Smażony szpinak

Jeżeli chcemy przysmażyć szpinak na patelni, najlepiej zrobimy, jeżeli połączymy go z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy więc łyżeczkę oleju, drobno siekamy dwa, trzy ząbki czosnku, podsmażamy go z czerwoną papryką (zmieloną), a potem dodajemy szpinak – najlepiej świeży, jednak możemy dodać również szpinak mrożony. Smażymy szpinak przez chwilę, potem dodajemy odrobinę soku z cytryny – i gotowe. Szpinak warto podawać z serem feta albo z żółtym serem, jako dodatek do spaghetti zachwyci nawet największych smakoszy.

Pamiętaj!

Dodanie masła lub śmietany do szpinaku wzbogaca jego smak i sprawia, że jego konsystencja staje się bardzo delikatna.

Przyprawą, która dobrze komponuje się ze szpinakiem, jest gałka muszkatołowa – warto więc śmiało po nią sięgać, przygotowując tę roślinę.

szpinak-salatka

3.2/5 - (6 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.