Jak przygotować wiejski stół na wesele?

wiejski stol

Jak przygotować wiejski stół na wesele?

Kto w ostatnich latach częściej wybierał się na wesela, na pewno zauważył, że coraz częściej pojawiają się na nich tzw. wiejskie stoły, na których widok niejednemu miłośnikowi tradycyjnej żywności świecą się oczy. Nic dziwnego, pęta kiełbasy, salcesony, domowe żurki – wszystkie te potrawy stanowią rewelacyjny dodatek do weselnej uczty i wódki, która z reguły leje się strumieniami. Jeżeli ktoś nie miewał nigdy wcześniej z wiejską żywnością styczności, ma natomiast na weselu możliwość jej zakosztowania, a często także zakochania się w niej.

Jeżeli chcecie mieć wiejski stół na weselu, na pewno zastanawialiście się, jak go przygotować. Podpowiadamy dzisiaj!

Zamów stół wiejski w firmie specjalizującej się w ich przygotowywaniu…

Coraz więcej jest w naszym kraju firm, które mają w swoich usługach właśnie przygotowywanie i dostarczanie na wesele stołu wiejskiego. Naszą rolą będzie tylko wybranie produktów, które naszym zdaniem powinny się tam znaleźć. Do wyboru są wspomniane już kiełbasy, szynki, salcesony, ale także kiszone ogórki, pierogi, nawet gołąbki, marynowane grzybki i wiele, wiele innych. Bogactwo potraw jest naprawdę ogromne. Do takich potraw, z reguły tłustych i sytych, warto też dobrać alkohol, najlepiej serwowany z beczek na bimber czy kamionek, z reguły wysokoprocentowy. Najczęściej sięga się po śliwowicę, chociaż na niektórych weselnych stołach pojawiają się także alkohole robione przez rodziców czy dziadków pary młodej, często nawet 70 %. Czy to dobry zwyczaj? Odpowiedź na to pytanie pozostawiamy otwartą.

…lub skomponuj samodzielnie!

Jeżeli chcemy przygotować stół wiejski samodzielnie, najlepiej będzie zakupić produkty u sprawdzonego rzeźnika czy w pewnej masarni, tak, abyśmy byli pewni ich jakości. Wybierajmy to, co lubimy, ale także to, co mogłoby zaskoczyć, zainteresować gości. Zadbajmy także o to, aby i sam stół wyglądał ciekawie i kojarzył się z polską wsią nie tylko z nazwy, ale także poprzez ozdoby czy dodatki.

Przygotujmy też alkohole, regionalne i nie tylko, które – serwowane gościom – będą przywodziły na myśl wiejskie klimaty.

Wiejski stół na weselach to obecnie niekwestionowany hit. Jeżeli chcecie sprawić swoim gościom nieco radości i zapewnić rozkosze dla podniebienia – koniecznie się na takie rozwiązanie zdecydujcie!

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , ,

Dodaj komentarz