Jak podawać wino?

Czerwone wino najlepiej otworzyć ok. godziny przed podaniem, aby dochodziło do niego powietrze i aby nagrzało się do temperatury pokojowej.

Jeżeli chcemy spróbować, jak smakuje białe wino, butelkę możemy otworzyć na godzinę przed podaniem. Następnie lekko korkujemy butelkę i dostawiamy ją do lodówki.

Szampany i wina musujące otwieramy bezpośrednio przed podaniem, inaczej ulotni się znajdujący się w nich gaz.

Jeżeli podczas odkorkowywania wina uszkodzimy korek, spróbujmy wyjąć go ostro zakończonym nożem lub drutem, który trzeba wkłuć w kierunku ściany szyjki butelki. Jeżeli kawałki korka wpadną do butelki, wino trzeba przecedzić przez sitko.

Po odkorkowaniu butelki należy powąchać korek i sprawdzić, czy nie ma na nim pleśni. Zazwyczaj zaraz po otwarciu butelki wino nieco pachnie korkiem, ale ten zapach szybko znika.

Warto też pamiętać o czterech złotych zasadach podawania wina:

1. Wina białe podajemy przed czerwonymi.

2. Wina młode przed starszymi.

3. Wina wytrawne przed słodkimi.

4. Wina lekkie przed cięższymi.

Kieliszki do białego wina należy napełniać najwyżej do połowy, natomiast kieliszki do wina czerwonego napełniamy w około 1/3.

Wina stołowe białe półwytrawne lub półsłodkie podajemy do ryb i białego mięsa lub drobiu, wina czerwone do pieczystego i dziczyzny i serów.

wino

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.