Jak peklować szynkę?

Jak peklować szynkę

Jak peklować szynkę?

 

Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso.

Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Jeżeli chcemy peklować szynkę, musimy wiedzieć, że najlepiej nadaje się do tego szynka z młodych sztuk, mięsnych, niezbyt tłustych, którą najlepiej kupić w sprawdzonym, pewnym sklepi.

Co jest potrzebne do pekli?

Przygotuj:

  • 6 rozkruszonych liści laurowych
  • Po 7 ziaren owocu suszonego jałowca, ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • ok. 1 litr wody
  • dwie łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki saletry.

Peklowanie szynki

 

Przystępując do peklowania, należy zmiażdżyć przyprawy, zmieszać z solą, cukrem i saletrą (latem nie dodawać cukru).

peklowanie szynki

Połowę mieszaniny wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa, następnie ułożyć mięso ciasno w naczyniu, przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i zostawić na dwa dni w temperaturze nie wyższej niż 8 stopni C.

Następnie zagotować 2,5 l wody, schłodzić, zmieszać z pozostałością mieszanki przypraw, którą przygotowaliśmy wcześniej, zalać tą zalewą mięso i marynować w lodówce przez ok. 10 dni, codziennie obracając, aby marynowała się równo.

Pamiętajmy, że szynka powinna być w całości przykryta marynatą - inaczej może się psuć.

Po wyjęciu z zalewy mięso należy oczyścić z przypraw i opłukać, następnie osączyć z wody, ściśle owiązać wyparzonym wcześniej sznurkiem, sznurując co 2-3 cm. Jeżeli zamierzamy wędzić szynkę, przed wędzeniem musimy obsuszyć ja na powietrzu.

Jeżeli nie planujemy wędzenia, możemy szynkę upiec. Przed pieczeniem nie musimy jej wiązać. Wkładamy mięso do brytfanny, obkładamy liśćmi laurowymi, możemy dodać nieco smalcu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i co 20 minut obracamy, dodatkowo polewając sosem z szynki.

Po godzinie sprawdzamy, czy szynka jest wystarczająco miękka – widelec powinien zanurzyć się w niej bez większego problemu. Gotową szynkę wyjmujemy z naczynia, studzimy, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na dwie, trzy godziny, aby stężała i dopiero wtedy możemy ją kroić bez ryzyka, że się rozpadnie.

peklowanie szynki

Popularne frazy:

  • jak zapeklowac szynke
  • marynowanie szynki do wędzenia
  • jak peklowac szynke
  • jak sie pekluje mieso na szynke
  • peklowanie szynki
  • peklowanie szynki w cukrze
  • peklowanie szynek
  • jak zapeklować szynkę przed wędzeniem
  • jak zrobić solankę do marynowania mięsa
  • jak zapeklować szynkę do wędzenia

ADD YOUR COMMENT

AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
No Preview
Jak dobierać zasłony?
No Preview
Jak udrożnić rury?
No Preview
Czy izolacja termiczna ma duże znaczenie dla budynku?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
No Preview
Jak zrobić kruszonkę?
No Preview
Jak podawać zieloną sałatę?
No Preview
Jak zrobić pysznego kurczaka po karaibsku?
Boże Narodzenie Dzień Dziecka Dzień Kobiet Dzień Matki Dzień Ojca Halloween Nowy Rok Pierwsza Komunia Święta Pozostałe Rocznice Urodziny Walentynki Wielkanoc
No Preview
Jak obdarować kogoś niestandardowym prezentem?
Fotograf na imprezę
Jak wybrać dobrego fotografa na uroczystość?
galareta wieprzowa
Jak przygotować świąteczną galaretę wieprzową?
Fotografia Gry i Karty Kolekcjonowanie Książki Motoryzacja Muzyka Piercing i tatuaże Podróże Pozostałe Rysunek i malarstwo Szycie Taniec Telefony komórkowe Wędkarstwo Zabawy logiczne Zajęcia manualne Zwierzęta
No Preview
Jak kształt pyszczka wpływa na osobowość kota?
No Preview
Jak i czym namalować swój pierwszy profesjonalny obraz?
Jak cofnąć licznik w samochodzie
Jak kupować używany samochód?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
No Preview
Trendy na jesień 2014 – fryzury
No Preview
Trendy na jesień 2014 – make up
No Preview
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
No Preview
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
No Preview
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
No Preview
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Ćwiczenia w kuchni
Jak ćwiczyć w kuchni?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
nauka jazdy na łyżwach
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
Jak leczyć uszkodzenie szkliwa?
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
No Preview
Co zrobić żeby wyprostowane włosy się nie kręciły?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
Jak zrobić ocet jabłkowy
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?