Jak peklować szynkę?

Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso.

Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Jeżeli chcemy peklować szynkę, musimy wiedzieć, że najlepiej nadaje się do tego szynka z młodych sztuk, mięsnych, niezbyt tłustych, którą najlepiej kupić w sprawdzonym, pewnym sklepi.

Co jest potrzebne do pekli?

Przygotuj:

  • 6 rozkruszonych liści laurowych
  • Po 7 ziaren owocu suszonego jałowca, ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • ok. 1 litr wody
  • dwie łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki saletry.

Peklowanie szynki

 

Przystępując do peklowania, należy zmiażdżyć przyprawy, zmieszać z solą, cukrem i saletrą (latem nie dodawać cukru).

peklowanie szynki

Połowę mieszaniny wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa, następnie ułożyć mięso ciasno w naczyniu, przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i zostawić na dwa dni w temperaturze nie wyższej niż 8 stopni C.

Następnie zagotować 2,5 l wody, schłodzić, zmieszać z pozostałością mieszanki przypraw, którą przygotowaliśmy wcześniej, zalać tą zalewą mięso i marynować w lodówce przez ok. 10 dni, codziennie obracając, aby marynowała się równo.

Pamiętajmy, że szynka powinna być w całości przykryta marynatą – inaczej może się psuć.

Po wyjęciu z zalewy mięso należy oczyścić z przypraw i opłukać, następnie osączyć z wody, ściśle owiązać wyparzonym wcześniej sznurkiem, sznurując co 2-3 cm. Jeżeli zamierzamy wędzić szynkę, przed wędzeniem musimy obsuszyć ja na powietrzu.

Jeżeli nie planujemy wędzenia, możemy szynkę upiec. Przed pieczeniem nie musimy jej wiązać. Wkładamy mięso do brytfanny, obkładamy liśćmi laurowymi, możemy dodać nieco smalcu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i co 20 minut obracamy, dodatkowo polewając sosem z szynki.

Po godzinie sprawdzamy, czy szynka jest wystarczająco miękka – widelec powinien zanurzyć się w niej bez większego problemu. Gotową szynkę wyjmujemy z naczynia, studzimy, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na dwie, trzy godziny, aby stężała i dopiero wtedy możemy ją kroić bez ryzyka, że się rozpadnie.

peklowanie szynki

Popularne frazy:

  • peklowanie szynki
  • jak peklowac szynke
  • jak zapeklowac szynke
  • peklowanie szynki do wedzenia
  • marynowanie szynki
  • jak zapeklować szynkę do wędzenia
  • wędzenie szynki jak długo
  • jak paklowac szynke ibaleron do wedzenia
  • jak zapeklować i wędzić szynkę
  • zaprawianie szynki
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
jak-sadzic-i-pielegnowac-maliny
Jak sadzić i pielęgnować maliny?
jak-dobierac-zasłony
Jak dobierać zasłony?
jak-udroznic-rury
Jak udrożnić rury?
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
jak-wybrac-jajka-na-wielkanoc
Jak wybrać idealne jajka na Wielkanoc?
jak-zrobic-kruszonke
Jak zrobić kruszonkę?
jak-podawac-salate
Jak podawać zieloną sałatę?
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
30
Trendy na jesień 2014 – fryzury
31
Trendy na jesień 2014 – make up
32
W co się ubrać, gdy teoretycznie nie ma się co na siebie włożyć?
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
kłotnia
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
sexi 2
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
cialo
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
kuchnia
Jak ćwiczyć w kuchni?
motywacja
Jak zmotywować się do ćwiczeń w domu?
łyżwy
Jakie ćwiczenia przed jazdą na łyżwach?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jak rozsądnie kupować kosmetyki?
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
tonik
Jak wykonać tonik Woda Królowej Węgierskiej (larendogrę)?
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
ocet
Jak stosować ocet jabłkowy?
No Preview
Jak ustrzec się przeziębienia?
No Preview
Jak powstrzymać hormonalne bóle głowy?