Jak peklować szynkę?

Jak peklować szynkę

Jak peklować szynkę?

 

Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso.

Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Jeżeli chcemy peklować szynkę, musimy wiedzieć, że najlepiej nadaje się do tego szynka z młodych sztuk, mięsnych, niezbyt tłustych, którą najlepiej kupić w sprawdzonym, pewnym sklepi.

Co jest potrzebne do pekli?

Przygotuj:

  • 6 rozkruszonych liści laurowych
  • Po 7 ziaren owocu suszonego jałowca, ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • ok. 1 litr wody
  • dwie łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki saletry.

Peklowanie szynki

 

Przystępując do peklowania, należy zmiażdżyć przyprawy, zmieszać z solą, cukrem i saletrą (latem nie dodawać cukru).

peklowanie szynki

Połowę mieszaniny wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa, następnie ułożyć mięso ciasno w naczyniu, przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i zostawić na dwa dni w temperaturze nie wyższej niż 8 stopni C.

Następnie zagotować 2,5 l wody, schłodzić, zmieszać z pozostałością mieszanki przypraw, którą przygotowaliśmy wcześniej, zalać tą zalewą mięso i marynować w lodówce przez ok. 10 dni, codziennie obracając, aby marynowała się równo.

Pamiętajmy, że szynka powinna być w całości przykryta marynatą - inaczej może się psuć.

Po wyjęciu z zalewy mięso należy oczyścić z przypraw i opłukać, następnie osączyć z wody, ściśle owiązać wyparzonym wcześniej sznurkiem, sznurując co 2-3 cm. Jeżeli zamierzamy wędzić szynkę, przed wędzeniem musimy obsuszyć ja na powietrzu.

Jeżeli nie planujemy wędzenia, możemy szynkę upiec. Przed pieczeniem nie musimy jej wiązać. Wkładamy mięso do brytfanny, obkładamy liśćmi laurowymi, możemy dodać nieco smalcu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i co 20 minut obracamy, dodatkowo polewając sosem z szynki.

Po godzinie sprawdzamy, czy szynka jest wystarczająco miękka – widelec powinien zanurzyć się w niej bez większego problemu. Gotową szynkę wyjmujemy z naczynia, studzimy, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na dwie, trzy godziny, aby stężała i dopiero wtedy możemy ją kroić bez ryzyka, że się rozpadnie.

peklowanie szynki

Jak peklować szynkę? 4.27/5 (85.45%) 11 votes

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

buy christian louboutin outlet uk at uk, and fashion clothing from Abercrombie Outlet uk, winter coats from moncler jackets, best down jackets is canada goose toronto
buy christian louboutin outlet uk at uk, and fashion clothing from Abercrombie Outlet uk, winter coats from moncler jackets, best down jackets is canada goose toronto
Canada Goose Jackets Canada Goose outlet moncler outlet moncler outlet uk moncler sale uk moncler uk Polo Ralph Lauren uk Ralph Lauren outlet uk Ralph Lauren outlet
Ralph Lauren outlet uk Polo Ralph Lauren Pas Cher Polo Ralph Lauren Pas Cher louis vuitton outlet uk cheap louis vuitton uk michael kors uk beats by dre uk Hollister Outlet UK North Face jackets uk
Cheap Ralph Lauren Polo Shirts ralph lauren outlet uk Polo Ralph Lauren Canada Moncler Jackets Sale Canada Goose Jackets Montreal Doudoune Moncler Pas Cher Christian Louboutin Outlet Uk Christian Louboutin Canada Cheap Louis Vuitton Bags uk cheap beats by dre beats by dre canada cheap beats by dre Abercrombie And Fitch Sale UK Abercrombie UK Outlet Cheap New Balance Trainers UK north face outlet Burberry UK Michael Kors UK
cheap golf clubs UK DVD Box Sets Cheap Dvds Boxset Christian Louboutin Outlet Christian Louboutin Shoes Outlet UK Chaussure Louboutin Pas Cher Louis Vuitton Bags uk Michael Kors Outlet Uk Michael Kors Outlet Uk Hollister Outlet UK New Balance Outlet Uk New Balance Canada North Face Outlet Uk