Jak peklować szynkę?

Peklowanie jest to proces technologiczny, który polega na działaniu solanki lub mieszanki peklującej na mięso.

Jego najważniejszymi efektami są utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu mięsa oraz przedłużenie trwałości produktu poprzez hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych i gnilnych.

Jeżeli chcemy peklować szynkę, musimy wiedzieć, że najlepiej nadaje się do tego szynka z młodych sztuk, mięsnych, niezbyt tłustych, którą najlepiej kupić w sprawdzonym, pewnym sklepi.

Co jest potrzebne do pekli?

Przygotuj:

  • 6 rozkruszonych liści laurowych
  • Po 7 ziaren owocu suszonego jałowca, ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • ok. 1 litr wody
  • dwie łyżki soli
  • łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki saletry.

Peklowanie szynki

 

Przystępując do peklowania, należy zmiażdżyć przyprawy, zmieszać z solą, cukrem i saletrą (latem nie dodawać cukru).

peklowanie szynki

Połowę mieszaniny wetrzeć starannie w powierzchnię mięsa, następnie ułożyć mięso ciasno w naczyniu, przykryć drewnianym krążkiem, obciążyć i zostawić na dwa dni w temperaturze nie wyższej niż 8 stopni C.

Następnie zagotować 2,5 l wody, schłodzić, zmieszać z pozostałością mieszanki przypraw, którą przygotowaliśmy wcześniej, zalać tą zalewą mięso i marynować w lodówce przez ok. 10 dni, codziennie obracając, aby marynowała się równo.

Pamiętajmy, że szynka powinna być w całości przykryta marynatą – inaczej może się psuć.

Po wyjęciu z zalewy mięso należy oczyścić z przypraw i opłukać, następnie osączyć z wody, ściśle owiązać wyparzonym wcześniej sznurkiem, sznurując co 2-3 cm. Jeżeli zamierzamy wędzić szynkę, przed wędzeniem musimy obsuszyć ja na powietrzu.

Jeżeli nie planujemy wędzenia, możemy szynkę upiec. Przed pieczeniem nie musimy jej wiązać. Wkładamy mięso do brytfanny, obkładamy liśćmi laurowymi, możemy dodać nieco smalcu, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę i co 20 minut obracamy, dodatkowo polewając sosem z szynki.

Po godzinie sprawdzamy, czy szynka jest wystarczająco miękka – widelec powinien zanurzyć się w niej bez większego problemu. Gotową szynkę wyjmujemy z naczynia, studzimy, zawijamy w folię aluminiową, wkładamy na dwie, trzy godziny, aby stężała i dopiero wtedy możemy ją kroić bez ryzyka, że się rozpadnie.

peklowanie szynki

Popularne frazy:

  • jak długo peklować mięso do wędzenia
  • jak peklowac szynke
  • jak zapeklować szynkę
  • peklowanie szynki
  • jak zapeklować szynke
  • jak zapeklować szynke
  • jak zapeklować szynke
  • Jak Marynowac Szynke
  • jak marynowac szynki
  • jak zapeklowac szynke
AGD, urządzenia domowe Bezpieczeństwo w domu Budowa Dekorowanie Meble Ogród Porządki Pozostałe Remont Rośliny, kwiaty Uprawy rolne
Jak przechowywać kable i ładowarki?
Jak wykorzystać chusteczki nawilżające?
Sztuczka dotycząca zmiękczania tkanin
Dania główne Desery Drinki i koktajle Gotowanie, pieczenie Kuchnia polska Kuchnie zagraniczne Napoje Owoce i warzywa Pozostałe Przechowywanie żywności Przystawki, zupy, sałatki Wina Zdrowa żywność Zioła i przyprawy
Schudnij o dwa rozmiary dzięki owsiance z nasionami chia!
7 porad dotyczących poprawienia smaku kawy
Nowy sposób na podanie cebuli
Biżuteria i dodatki Moda damska Moda dziecięca Moda męska Moda młodzieżowa Pielęgnacja, konserwacja obuwia Pielęgnacja, konserwacja odzieży Pozostałe
Co sprawić, by wytarte dżinsy wyglądały jak nowe?
Trendy na jesień 2014 – fryzury
Trendy na jesień 2014 – make up
Małżeństwa Przyjaźń Rozwiązywanie problemów Single Zdrada, niewierność Związek, randki
Jak poradzić sobie z kryzysem małżeńskim?
Jak być sexy, ale nie przesadzić?
Jak wyczytać charakter człowieka z jego ciała?
Bieganie Fitness i siłownia Inne dyscypliny Piłka nożna Pozostałe Rowery Sporty walki Sporty wodne
Dzięki tej japońskiej technice możesz stracić kilka kilogramów niemal natychmiast
Jak pozbyć się tłuszczu z poszczególnych części ciała?
Jak ćwiczyć w kuchni?
Depilacja Kosmetyki Makijaż Perfumy i zapachy Pielęgnacja Pozostałe Skóra Spa Włosy
Wyeliminuj żylaki z tymi naturalnymi naparami
Jak zrobić chusteczki toaletowe?
Woda kolońska jako odświeżacz powietrza
Choroby, dolegliwości, leczenie Ciąża i poród Dieta, żywienie Higiena Medycyna naturalna Nałogi Pierwsza pomoc Pozostałe Profilaktyka Rehabilitacja Seksualność i antykoncepcja Zabiegi i operacje Zdrowe oczy Zdrowe zęby Zdrowie publiczne
Jedz miód, cynamon oraz imbir codziennie i zobacz, co się stanie!
Skuteczny koktajl na problemy ze stawami
Redukcja tłuszczu na brzuchu w ciągu 7 dni