Jak pędzić wino?

Produkowanie domowego wina, które będzie miało wyjątkowe efekty smakowe, wymaga odpowiedniej wiedzy. Warto m.in. pamiętać o tym, aby robić je z owoców dobrej jakości, a nie takich, które pozostały z odrzutów, gdyż poczujemy różnicę w jego smaku i będziemy jedynie żałować zarówno zmarnowanego cukru, jak i czasu oraz pracy.

Jak więc przygotowywać wino, aby zachwycało smakiem? Podpowiadamy poniżej.

Przygotowywanie wina krok po kroku 

Jak już wspomniano na początku, do produkcji wina należy wykorzystywać najlepsze składniki – owoce najwyższej jakości, świeże. Mogą to być np. jabłka, gruszki, porzeczki, truskawki, wiśnie, jeżyny, maliny czy agrest – możliwości jest naprawdę wiele.

Po ich umyciu i osączeniu, używając sokowirówki, wyciskamy z nich moszcz, nie gardzimy także wytłoką – zalewamy ją niewielką ilością wody i po kilku godzinach odciskamy, dolewając powstały płyn do moszczu.

Doprawianie wina

Kolejnym krokiem jest doprawienie moszczu, który z reguły jest zbyt mało słodki, a za bardzo kwaśny. Dosładzanie moszczu na wino opisane jest .

Natomiast zmniejszanie ilości kwasów w przyszłym winie wykonuje się poprzez rozcieńczenie go za pomocą niewielkiej ilości wody lub moszczu z innych owoców. Polecany jest zwłaszcza ten drugi sposób – dodatek zbyt dużej ilości wody sprawia bowiem, że wino łatwiej się psuje.

Przygotowywanie matki drożdżowej

Kolejnym krokiem jest szczepienie moszczu drożdżami, które obumierają przy stężeniu alkoholu powyżej 18%. Najlepiej więc sięgnąć po drożdże winiarskie, specjalnie dla winiarzy hodowlane. Dobiera się je w zależności od rodzaju wina.

Jeżeli kupimy drożdże suszone w małej ilości, musimy przygotować na 4 dni przed planowanym nastawieniem wina przygotować matkę drożdżową ze szklanki soku owoców przeznaczonych na wino, łyżki cukru i szczypty fosforanu dwuamonowego, które stanowić będą pożywkę dla drożdży. Wymienione składniki podgrzewamy, potem mieszankę studzimy, dodajemy do niej drożdże i zostawiamy w temperaturze pokojowej do czasu wytworzenia piany.

wino1

Przelewanie wina do balonu i jego dojrzewanie

Kolejny etap to przelanie doprawionego cukrem i rozcieńczonego moszczu do odpowiedniego balonu. Powinien wypełniać mniej więcej 3/4 naczynia. Potem wlewamy matkę drożdżową, mieszamy zawartość, wycieramy brzegi naczynia i dopasowujemy korek z rurką. Miejsce styku balona z korkiem i rurki z korkiem zalewamy woskiem lub stearyną, aby usunąć wszelkie nieszczelności.

Aby fermentacja przebiegała prawidłowo, wino musi dojrzewać przez pierwsze 2-3 dni w temperaturze ok 20-22 stopni Celsjusza, potem trzeba ją zwiększyć do 25 stopni Celsjusza (na czas tzw. fermentacji burzliwiej  na okres około 2-3 tygodni, w czasie których trzeba pilnować, aby nie przekroczyła 28 stopni Celsjusza. W czasie tego etapu na dnie utworzy się warstwa osadu, wyraźnie oddzielająca się od płynu. Trzecim etapem fermentacji jest fermentacja cicha, kiedy wino powoli dojrzewa i z płynu wydziela się niewielka ilość CO2.

Wina słabe zlewajmy znad osadu szybciej. Przy większej zawartości alkoholu możemy poczekać kilka dodatkowych dni, jednak nie powinno się tego okresu zbytnio wydłużać, ponieważ procesy zachodzące w warstwie osadu źle wpływają na smak oraz barwę wina.

Jak pędzić wino? – porady video

Poniżej przepis na wino z jabłek.

https://www.youtube.com/watch?v=7b8G3r9C1AI

 

Poniżej przepis na wino z soku winogronowego.

5/5 - (1 vote)

One Response

  1. Janusz 22 maja 2013

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.