Jak mrozić pieczarki?

mrożenie pieczarek

Jak mrozić pieczarki?

Niewiele jest osób, które otwarcie przyznałyby się do tego, że nie lubią pieczarek. Większość z nas uwielbia te grzyby w różnych potrawach – stanowią świetną bazę do sosów, farszów, kremów, świetnie pasują do wielu sałatek itp.

Oczywiście najlepiej smakują świeże, jednak możemy je również zamrozić i trzymać na tzw. czarną godzinę. Pamiętać należy, że po rozmrożeniu nadają się one tylko do potraw, w których będą poddane działaniu wysokich temperatur, stąd nie będziemy mogli ich użyć np. do sałatek. Jednak do większość potraw, których nie wyobrażamy sobie bez pieczarek, grzyby te po rozmrożeniu możemy spokojnie dodać.

Mrożenie pieczarek

Przed zamrożeniem pieczarek musimy je dokładnie oczyścić.

Myjemy je więc starannie, obieramy, suszymy, a następnie kroimy w zależności od tego, do czego mamy zamiar ich używać, w takiej wielkości kostkę, jaką lubimy wykorzystywać do sosów, zup czy farszów.

Po pokrojeniu wkładamy pieczarki do woreczków foliowych lub plastikowych pojemniczków. Najlepiej od razu podzielić je na jednorazowe porcje, jakie wykorzystujemy do przygotowania poszczególnych potraw, co ułatwi nam zadanie w przyszłości. Możemy również podpisać woreczki czy pudełka.

Jak mrozić pieczarki? 2.13/5 (42.50%) 8 votes

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz