Jak mrozić kurki?

mrożenie kurek

Jak mrozić kurki?

Każdy smakosz grzybów chce się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Warto więc odpowiednio przechowywać grzyby, wybierając jedną z popularnych metod, tj. marynowanie, suszenie, ale także mrożenie.

Dzisiaj opiszemy metodę, jaką jest mrożenie kurek.

Mrożenie kurek

Większość można mrozić na surowo, w przypadku kurek konieczne jest tzw. blanszowanie, czyli krótkie obgotowanie w lekko posolonej wodzie. W innym wypadku po rozmrożeniu grzyby mogą być nieco gorzkawe.

Przed zamrożeniem można je też poddusić z niewielką ilością oleju na dużym ogniu, z dodatkiem np. cebulki, po odpowiednim wcześniejszym oczyszczeniu i pokrojeniu.

Gdy grzyby całkowicie ostygną, dzielimy je na porcje, wkładamy do woreczków lub plastikowych pojemniczków, a następnie do zamrażarki.

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz