Jak mieć zawsze idealnie czysty piekarnik?

Z pewnością lubisz oglądać programy telewizyjne o tematyce kulinarnej, w których prowadzący wyciągają pyszne dania z lśniącego piekarnika. Lubisz odwiedzać rodzinę i znajomych, którzy serwują apetyczne ciasta wprost z czystego piecyka, podczas gdy Twój przyprawia Cię o zawrót głowy, bo mnóstwo w nim zaschniętych resztek jedzenia i innych nieczystości.

A utrzymanie piekarnika w czystości naprawdę nie jest trudne. Przy odrobinie systematyczności i Ty będziesz mogła pochwalić się lśniącym piecykiem.

Regularność

Sukces będziesz można zawdzięczać regularności. Nie trzeba myć piecyka po każdorazowym jego użytkowaniu, ale systematycznie należy sprawdzać stan czystości. I choć po pieczeniu ciasta zazwyczaj nie ma większych zabrudzeń, tak po przygotowaniu mięsa albo ryby często wytapia się tłuszcz, który pryska na ścianki oraz na szybę piekarnika. A pod wpływem wysokiej temperatury owe pozostałości wręcz przypalają się.

Resztki jedzenia pojawiające się w piekarniku nie są wynikiem niedbalstwa czy niewystarczających umiejętności kulinarnych. To jest coś zupełnie normalnego, ale Twoim zadaniem jest natychmiastowe ich usuwanie. Najlepiej jest przecierać wnętrze piecyka, gdy jest on jeszcze delikatnie ciepły – wtedy o wiele łatwiej jest usunąć wszelkie pozostałości, bez zbędnego szorowania.

kuchnia

Namaczanie

Po skończonym pieczeniu należy wyciągnąć blachy oraz ruszta i umyć je w wodzie z płynem do naczyń. Jeśli są one bardzo zabrudzone, wtedy konieczne będzie namaczanie. Nawet najbardziej uporczywe nieczystości nie będą sprawiać trudności w usunięciu, jeśli przynajmniej na 2-3 godziny będą zanurzone w wodzie.

Soda oczyszczona

Do czyszczenia piekarnika można używać środków specjalnie przeznaczonych do usuwania przypalonego tłuszczu albo wykorzystać do tego ocet i gorącą wodę. Szczególnie mocne zabrudzenia z powodzeniem usunie cienka warstwa sodu oczyszczonej, skropiona delikatnie wodą ze spryskiwacza. Po 2-3 godzinach można wyszorować piekarnik i dokładnie go spłukać. Jeśli jednak wszystkich nieczystości od razu nie udało się usunąć, wtedy cały proceder z sodą oczyszczoną należy powtórzyć.

Domowe preparaty do czyszczenia

Utrwalone wysoką temperaturą plamy pewnie nie raz przyprawiły wiele trudności w usuwaniu. Szorowanie odbiło się negatywnym echem na kondycji Twoich dłoni, a na takie plamy jest o wiele łatwiejszy sposób. Wystarczy wymieszać taką samą ilość soli z boraksem i sody oczyszczonej z ciepłą wodą. Zanim przystąpisz do nakładania specyfiku, koniecznie załóż rękawiczki ochronne bowiem mieszanka jest bardzo silna i może uszkodzić delikatną skórę dłoni.

Raz na jakiś czas nie zaszkodzi przeprowadzić gruntownego czyszczenia piekarnika, które polega na wyjęciu jego drzwi i dotarcia do trudno dostępnych miejsc. Możesz również rozkręcić drzwiczki piecyka – w ten sposób umyjesz szyby od środka.

I pamiętaj o regularnym czyszczeniu urządzenia. Świeże plamy o wiele łatwiej usunąć niż te, które zostały utrwalone wysoką temperaturą.

czyty-piekarnik

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.