Jak lepić pierogi?

Jeżeli planujesz zrobić pierogi, ale nie wiesz, jak je lepić, przeczytaj poniższą poradę, a na pewno rozwiejesz sporo swoich wątpliwości.

Zapraszamy do lektury!

Wskazówki, jak lepić pierogi

Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2 mm.

Zbyt cienkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2 mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy.

Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

4.5/5 - (2 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.