Jak gotować brokuły?

gotowanie brokułów

Jak gotować brokuły?

To, ile będziemy gotować brokuł,y zależy jedynie od tego, czy wolimy miękkie czy twardsze – al dente. Poniżej przedstawiam kilka przepisów na przygotowanie brokułów.

Kupując świeże brokuły, zwróćcie uwagę na to, aby wybrać nie uszkodzone, pozbawione plam różyczki, a otaczające je liście nie powinny być żółte.

Brokuły gotowane podawane na ciepło lub na zimno

  • Opłukać brokuły i wrzucić do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem masła. Postarajcie się ułożyć warzywa łodyżkami do dołu.

  • Gotować od 7-15 min w zależności od upodobań (bardziej miękkie czy twardsze). Najlepiej po pewnym czasie wyjąć i skosztować.
  • Rozgrzać masło na patelni i dodać do niego bułki tartej. Sporządzoną omasta polać gorące brokuły.
  • Można również ostudzić brokuły w wodzie i odsączyć je. Wymieszać oliwę z oliwek z dodatkiem soku z cytryny. Zimne brokuły oprószyć pieprzem i polać sporządzonym sosem.

Brokuły podawane z sosem

  • Opłukać 50 dag brokułów i wrzucić do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem cukru. Całość gotować około 7 min.
  • W osobnym garnku roztopić 1 łyżkę masła i dodać 1 łyżkę przesianej mąki. Całość mieszać trzepaczką stopniowo dodając 1 szklankę mleka, następnie doprowadź wywar do wrzenia.
  • Gotować przez chwilę i zdjąć z ognia, następnie dodać 1 żółtko i wymieszać.
  • Do sosu dodać pół szklanki śmietany i jeszcze raz wymieszać.
  • Brokuły ułożyć na półmisku i polać gotowym sosem.

Jak gotować brokuły? 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz