Jak dusić mięso?

duszenie mięsa

Jak dusić mięso?

Duszone mięso jest zdrowsze niż smażone, ma mniej kalorii, jest wyśmienitym pomysłem na danie obiadowe, do którego wystarczy dodać surówkę, aby zyskać naprawdę sycący i smaczny posiłek.

Jeżeli nie wiesz, jak dusić mięso, przeczytaj poniższe porady, a na pewno rozwiejesz wiele swoich wątpliwości.

Porady, jak dusić mięso

Duszenie mięsa polega na wstępnym obsmażeniu produktu w otwartym rondlu. Następnie odlewa się tłuszcz, pozostawiając powstały sos, który uzupełnia się płynem (woda, bulion, wino, mleko) do jednej trzeciej wysokości naczynia i dalej kontynuuje się do wymaganej miękkości surowca, pod przykryciem.

Czas duszenia mięsa zależy od jego wielkości i gatunku. Najkrócej dusi się potrawy z mięsa mielonego. Krótko duszą się ryby i tak jak mięso można je łączyć na różne sposoby z warzywami, grzybami i innymi rybami i owocami morza.

Krótko duszone jarzyny tracą mniej niż przy gotowaniu wartościowych składników rozpuszczalnych w wodzie.

Jak dusić mięso? – porady video

Poniżej przepis na duszoną sztukę mięsa z grzybami – zachęcamy do obejrzenia :)

Oceń tą poradę

Podobne porady:

Tags: , ,

Dodaj komentarz