Jak długo gotować szparagi?

szparagi

Jak długo gotować szparagi?

Jak zapewne wiadomo, szparagi są warzywem bogatym w składniki mineralne. W Polsce możecie nabyć szparagi białe oraz szparagi zielone.

Smak tych drugich jest bardziej intensywny oraz co najważniejsze – nie wymagają one obierania.

Obieranie szparagów

Najlepiej w obieraniu szparagów sprawdza się specjalny szczelinowy nożyk. Ścina on skórkę od góry łodyg w dół. Białe szparagi należy obierać na całej długości łodygi zaczynając tuż pod główką. Młode zielone szparagi, jak już wspomniałam wcześniej –  w ogóle nie wymagają obierania albo obiera się je cienko do 1/3 wysokości.

Gotowanie szparagów

Szparagi powinno się gotować w całości. Najlepiej związać je w pęczki po 8-10 sztuk i i ustawić pionowo w naczyniu. Białe szparagi należy zalać osolonym wrzątkiem, do którego dla zachowania aromatu można dodać kawałek masła oraz sok z cytryny. Soku z cytryny nie dodaje się do zielonych szparagów, albowiem staną się szare.

Szparagi wkłada do wrzątku tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody i gotowały się w parze. Białe szparagi powinny gotować się do miękkości, zielone natomiast nieco krócej – muszą pozostać al. dente. Czas gotowania to około 15-20 minut, zależy on głównie od grubości i świeżości warzywa. Kiedy czubki szparagów będą miękkie, to znak, że są one gotowe. Nie należy gotować ich dłużej, albowiem stracą jędrność.

Jak długo gotować szparagi? 4.74/5 (94.78%) 23 votes

Podobne porady:

Tags: , , ,

Dodaj komentarz