Jak dbać o drewniane przyrządy w kuchni?

Z tej porady dowiesz się jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne, tak, aby się nie niszczyły zbyt szybko i służyły ci przez wiele lat.

1. Drewniane przyrządy kuchenne myj od razu po ich użyciu.

2. Jeśli chcesz pozbyć się brzydkiego zapachu ryby, czosnku czy cebuli z deski do krojenia, wystarczy, że potrzesz ją połówką cytryny.

3. Czyszcząc wałek do ciasta możesz natrzeć go solą, dzięki czemu usuniesz pozostałości ciasta. Następnie dokładnie umyj wałek i wytrzyj.

4. Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w drewnianym chlebaku, możesz przetrzeć jego wnętrze ściereczką zamoczoną w occie.

5. Nowe akcesoria drewniane zamocz w occie jabłkowym i zostaw na noc. Dzięki temu drewniana deska lub misa nie będzie wchłaniała zapachów z różnych produktów. Następnego dnia dokładnie osusz go papierowym ręcznikiem.

6. Jeśli na twojej desce do krojenia pojawiły się pęknięcia, możesz je zespolić. Przykryj deskę na kilka godzin mokrą szmatką. Spowoduje to, że włókna drewna napęcznieją.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.