Jak cieszyć się doskonałym zdrowiem w każdym wieku dzięki odpowiedniej diecie?

Naukowcy odkryli, że nasz organizm potrzebuje zmiany diety średnio co dziesięć lat. Badania dowodzą też, że dieta odpowiednio zbilansowana dostosowana do wieku dodaje energii, podnosi odporność organizmu i łagodzi objawy przekwitania.

 

Gdy masz 20 lat…

 

Pragniesz usamodzielnić się. Jesteś aktywna zawodowo i towarzysko. Zwiększ dzienną dawkę żelaza do 15 mg. Zapobiega zmęczeniu, podnosi odporność. Znajdziesz go w wątróbce, czerwonym mięsie, podrobach, orzechach, żółtkach jaj, fasoli. Doceń też witaminę C. Aby unikać przeziębienia i chorób spowodowanych stresem, przyjmuj 200 mg witaminy C trzy razy dziennie. Znajdziesz ją przede wszystkim w owocach cytrusowych, pomidorach, papryce i natce pietruszki. Przyjmuj też każdego dnia 400 mg magnezu. Łagodzi on nerwice i zapobiega migrenom. Znajdziesz go w kaszach, orzechach i warzywach liściastych.

 

Gdy masz 30 lat…

 

Decydujesz się na urodzenie dziecka. Dlatego też zwiększ dawkę kwasu foliowego (witamina z grupy B-kompleks) do 400 mcg dziennie. To właśnie on między innymi zapobiega wadom wrodzonym płodu, jest niezbędny dla rozwijającego się mózgu i kręgosłupa. Znajdziesz go w liściach zielonych warzyw, fasoli i tofu. Zaspokajaj też konieczne zapotrzebowanie na wapń – 800 mg dziennie. Wzmocnisz kości i zapobiegniesz osteoporozie. Sięgaj więc po mleko i niskotłuszczowy nabiał.

 

Gdy masz 40 lat…

 

Pomyśl o zbliżającej się menopauzie. Ogranicz kofeinę, która upośledza wchłanianie wapnia, sprzyjając tym samym osteoporozie. Zwęża też naczynia krwionośne, nasilając występowanie tzw. uderzeń gorąca. Upewnij się też, że twoja dieta jest bogata w bor i fitoestrogeny (estrogeny roślinne). Zmniejszają one dolegliwości związane z przekwitaniem. Wystarczająca dawka fitoestrogenów to 30-50 mg. Znajdziesz je w tofu, ryżu i mleku sojowym, zaś bor – w jabłkach.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.