Jak algi wpływają na nasze zdrowie?

O algach słyszał na pewno już każdy, jednak nie każdy wie, czym tak naprawdę są i jaki wywierają wpływ na nasze zdrowie. Otóż dzięki algom możemy się odchudzić, odmłodzić czy dodać sobie wigoru.

W algach zawarte jest wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm. To bogate źródło błonnika i niska kaloryczność.

Algi? A co to takiego?

Algi to nic innego, jak wodorosty, których jak dotąd odkryto ponad 30 tysięcy gatunków. Ich skład jest uzależniony od tego, jakie wody porastają, a zatem, w jakich wodach (ciepłych czy zimnych) się znajdują, o jakim stopniu czystości, jak również od fazy księżyca, w jakiej dokonuje się zbioru. Jednakże bez względu na wszystkie te czynniki, algi charakteryzuje wysoka zawartość soli mineralnych, takich jak wapń, potas czy jod, jak również witaminy C, E, K czy PP. Posiadają ogromne ilości żelaza, witamin z grupy B oraz pełnowartościowe białko. W algach znajdujemy błonnik, przeciwutleniacze czy kwasy omega –3.

Ali posiadają zdolność do zatrzymywania w sobie składników odżywczych, których zawartość jest o wiele wyższa niż w mleku, mięsie czy warzywach.

Wpływ alg na organizm

Algi odmładzają, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji, dodają wigoru, przyspieszają proces dochodzenia do siebie po przebytej chorobie, jak również znajdują zastosowanie wśród osób chorych na nadwagę, a także zapobiegają cukrzycy. Widocznie zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu.

morszczyn

Rodzaje alg

Morszczyn – to najbogatsze źródło jodu, który współuczestniczy w produkcji hormonów tarczycy. W szczególności powinien być mile widziany u osób zmagających się z efektem jo-jo.

Kombu – posiada właściwości oczyszczające organizm i ulepszające pracę nerek, Pozytywnie wpływają na sylwetkę, dzięki umiejętności regulowania gospodarki hormonalnej.

Wakame – to olbrzymia dawka wapnia. Ponadto zapobiegają otyłości brzusznej dzięki zawartości fukoksantyninie.

Nori – zawierają duże ilości białka i żelaza. To właśnie ten rodzaj poleca się osobom, które dopiero rozpoczynają włączać do swej diety algi.

Chlorella – to bogate źródło witaminy B12. Posiada właściwości usuwające z organizmu metale ciężkie.

Ale uważaj!

W algach morskich zawarta jest duża ilość jodu, dlatego nie powinny być one spożywane przez osoby mające problemy z tarczycą, chyba że lekarz endokrynolog wyrazi na to zgodę. Uznaje się, że w niektórych przypadkach może dochodzić do osłabienia działania przyjmowanych leków.

Algi nie są również wskazane przy nadciśnieniu tętniczym, gdyż zawierają dużo sodu.

Warto pamiętać o umiarze w ich stosowaniu, ponieważ wszystko w nadmiarze nie pomaga, a wręcz szkodzi. W szczególności dotyczy to kobiet w ciąży, matek karmiących, dzieci  czy osób w starszym wieku. Jedynie algi w formie suplementów są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, ponieważ pochodzą z kontrolowanych składników.

morszczyn-1

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.