Czego warto spróbować, będąc w Turcji?

Zdecydowana większość turystów wybierających się do Turcji korzysta z oferty All Inclusive, a w takim wypadku trudno o zasmakowanie wszystkich tradycyjnych potraw, z jakich słynie ten kraj. Jednak niemal każdy hotel gwarantuje nam serwowanie prawdziwych tureckich dań. Dodatkowo z pewnością każdy wczasowicz nie poprzestaje na pobycie w pokoju hotelowym, lecz wybiera się na liczne wycieczki po tej bliższej jak i dalszej okolicy, co także przyczynia się skosztowania wyśmienitych potraw rodem z Turcji. Coraz częściej można zaobserwować wpływy turystów pochodzących z innych krajów, którzy poprzez swe wędrówki tworzą w centrach dużych miast światowe sieciówki. Poprzez to zjawisko w miejscach, gdzie do tej pory można było zjeść tradycyjne tureckie dania, dziś serwowane są potrawy pochodzące z wielu krajów świata. Dlatego też jeżeli koniecznie chcemy zasmakować prawdziwego dania tureckiego, udajmy się do małej, skromnej restauracji. Tam możemy znaleźć całe mnóstwo tradycyjnych tureckich napojów i potraw. Jeśli chodzi o trunki, Turcy wprost przepadają za wódką o anyżowym smaku, którą poddaje się procesowi destylacji z winogron, fig czy też rodzynek. Alkohol ten, zwany rakami, często miesza się z wodą, dzięki czemu napój mętnieje. Zarówno w Polsce jak i w Turcji niezwykle popularnym napojem alkoholowym jest piwo. I tak w tym drugim kraju do gustu najbardziej przypada ludziom piwo Efes Pilsen. Również w większości restauracji możemy zasmakować doskonałych tureckich win. Dużą sławą cieszą się też soki z pomarańczy występujące głównie na ulicznych straganach. Najczęściej sprzedawcy wyciskają soki przy swym kliencie, co jest gwarancją świeżości napoju i jego wyśmienitego posmaku. Ich główną cechą jest jednak niska cena, ale też fakt, iż te świeżo wyciśnięte soki z pomarańczy idealnie nadają się do gaszenia pragnienia.

 

Najważniejsze potrawy

 

Przejdźmy teraz do potraw. Ciekawostką jest to, iż Turcy nie uznają wieprzowiny za mięso jadalne, a więc daremno jej tam szukać. Najpopularniejszą formą mięsa jest jagnięcina wraz z wołowiną i baraniną, za którą Turcy wprost przepadają. Mięso z barana znane jest głównie z tego, że wykorzystywane jest do przygotowywania kebabów czyli tak popularnych w Polsce dań należących do grupy fast-foodów. Każdy prawdziwy Turek powinien znać przepis na tradycyjnego kebaba. Robi się go, zaczynając od przypiekania na charakterystycznym pionowym rożnie pokrojonego w małe kawałki mięsa baraniego, wcześniej odpowiednio przyprawionego. Mięso to ścina się, po czym jest gotowe do podania. Równie popularne w Turcji są kotlety przygotowywane z mięsa jagnięcego lub cielęcego. Przyprawione pietruszką noszą nazwę Kofteler. Będąc na urlopie w Turcji warto także zasmakować marynowanych ryb, doskonałego siekanego mięsa oraz różnorodnych sałatek i dodatków do dań głównych. Wszystkie te potrawy są dość wysokokaloryczne, dlatego też dla osób będących na diecie polecamy szczególnie grillowane warzywa, które mogą występować w połączeniu z różnymi rodzajami sosów. Jeżeli myślimy już o deserze, to możemy zamówić sobie tort, ciasto i różne inne słodycze odznaczające się od innych swym unikatowym smakiem, którego nie da się opisać, a trzeba po prostu spróbować tego samemu. Jeżeli wybieramy się na wczasy do Turcji, musimy przygotować się na wiele ciężkostrawnych dań, lecz jakże pysznych i wartych uwagi. Przepyszna kuchnia turecka znana jest na całej kuli ziemskiej, czego dowodem jest ogromna popularność tureckiego kebabu.

Oceń

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.