Co warto wiedzieć na temat ananasa?

Pewnie jeszcze wiele osób pamięta, jakim trudem było zdobycie świeżego ananasa. Myśl o konsumpcji tego jakże poszukiwanego produktu jeszcze bardziej wzmagała apetyt. Dziś już jest to o wiele prostsze. Ananasy na sklepowych półkach w hipermarketach kuszą nas swoim wyglądem.

Jednakże nie wszystkie okazują się słodkimi i aromatycznymi, wielokrotnie się zdarza, że smakują jak cytryny o prawdziwie drewnianym posmaku.

 

Na co zwracać uwagę przy kupnie ananasa?

Kupując ananasa, należy zwrócić baczną uwagę na jego kolor – nie może być ani za bardzo zielony ani żółty. Intensywnie żółty odcień owocu może świadczyć o tym, że jest przedojrzały, zatem w smaku może być lekko sfermentowany.

W dalszej kolejności przyglądamy się łuskom. Im bardziej będą powyginane, tym owoc powinien być słodszy i aromatyczny.

Można również przeprowadzić test czuprynki. W tym celu wyciągamy jeden z liści, który rośnie na samym jego czubku. Jeśli wyjęcie nie będzie sprawiało trudności, wówczas owoc będzie gotowy do zjedzenia. Z powodzeniem można go włożyć do koszyka i udać się w stronę kas sklepowych.

ananas

Do czego nadaje się ananas?

Ananasa oczywiście możemy zjeść na surowo albo dodać do wielu potraw. Świetnie komponuje się w daniach z grilla, jak również jako dodatek do mięs, w towarzystwie żółtego sera. Warto jednak pamiętać, że w świeżym ananasie zawarte są enzymy, które rozpuszczają żelatynę. Dlatego przed przyrządzeniem galaretki z ananasem przygotujmy mniej wody niż podaje producent na opakowaniu albo użyjmy owoców z puszki. Świeży owoc można również sparzyć wrzątkiem przed dodaniem do galaretki.

Jak kroić ananasa?

Aby uzyskać charakterystyczne kółko z dziurką, potrzebny będzie nam ostry nóż, którym zetniemy górę oraz dół owocu. Potem należy postawić go w pozycji pionowej i obrać ze skórki (odkrawamy w pionie cienkie paseczki).

Następnie… należy zmienić nóż. Dziwne? Wcale nie. U wielu osób skóra ananasa może wywołać infekcje jamy ustnej. Dzieje się to ze względu na zawarty w niej kwas.

Po zmianie noża na inny kroimy ananasa w plastry i usuwamy wszystkie brązowe oczka. Metalową foremką do ciastek wykrawamy okrągłe dziurki w każdym plastrze.

Jeśli nie zjemy od razu całego owocu, resztę należy obsypać cukrem, przykryć i odstawić do lodówki. Ta cukrowa posypka sprawi, że ananas nie sczernieje i zachowa swoje wszystkie właściwości, nawet przez tydzień.

ananas1

5/5 - (7 votes)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.